Het is bij veel websites en webshops een onderbelicht onderwerp: hosting. En vooral GOEDE hosting is belangrijk. Het kan best technisch worden en om een goede keuze te maken moet je iets meer over het onderwerp weten. Doordat die kennis meestal ontbreekt, wordt een hostingprovider vaak gekozen op van bekendheid of tarieven. Omdat hosting een belangrijks bouwsteen van een goede website is, bespreken we in dit artikel  nut en noodzaak van goede hosting.

WAAR BESTAAT GOEDE HOSTING UIT?

Aangezien we bij omegia alle projecten op basis van WordPress uitvoeren, gaan we hier ook uit van goede WordPress webhosting. Een goede WordPress hosting heeft volgende MINIMUM requirements.

MySQL database versie 5.7 of nieuwer of MariaDB versie 10.1 of nieuwer

PHP versie 7.2 of nieuwer

Minimaal 500Mb schijfruimte

Die 500Mb schijfruimte is echt minimaal. Kleine websites hebben hier voldoende aan. Heb je een grotere website of gebruik je veel afbeeldingen? Dan zul je al snel minimaal 2048Mb (2Gb) nodig hebben.

SSL-certificaat

Met dit certificaat zorg je dat de data die via je website verzonden wordt versleuteld is. Je kunt dit zien aan het slotje voor het domein en de https in de domeinnaam. Zodra je een contactformulier op je website hebt staan, moet je website volgens de AVG verplicht met een SSL certificaat beveiligd zijn.

Bovenstaand zijn de minimale vereisten. Daarnaast is het fijn als de volgende zaken aanwezig zijn:

Back-up mogelijkeden

Kun je (automatisch of handmatig) een back-up maken? Let daarbij ook op waar de back-ups worden opgeslagen. Vaak komen ze binnen het hostingpakket te staan. Als de server dan een keer gehackt wordt, of erger nog in de brand vliegt, heb je er nog weinig aan.

Beveiliging

Wat doet een hostingprovider om jouw website te beveiligen? En in hoeverre houden ze je website actief in de gaten en melden ze verdachte omstandigheden?

Control panel

Een dashboard of panel waarop je kunt inloggen en je zelf (of je webbureau) instellingen kunt aanpassen / opzoeken

Test omgeving

Een staging website is een kopie van je website om updates of aanpassingen te testen voordat je deze op je live website doorvoert. Sommige hostingpartijen bieden hier een test (staging) omgeving voor aan waar je met één druk op de knop zo’n kopie maakt en plaatst.

Klantenservice

Veel grotere (budget)hostingpartijen zijn alleen nog maar via een ticketsysteem bereikbaar. Je kunt ze niet bellen en chatten is ook niet (altijd) mogelijk. Als je dus een keer dikke paniek hebt, ben je overgeleverd aan het wachten op een reactie op je ticket. Niet zelden krijg je dan ongeveer één keer per werkdag een reactie en moeten er 3-4 keer berichten heen en weer gestuurd worden voor je probleem opgelost is. Zo is je site al snel een paar dagen uit de lucht. Je betaalt vaak minder bij zo’n partij, maar doet daarmee ook concessies aan de ondersteuning.

Betrouwbare hosting is 1 van de belangrijkste bouwstenen van een succesvolle website en webshop.

VERSCHILLENDE SOORTEN HOSTING

Net zoals de ene provider niet de andere is, geldt dit ook voor de verschillende soorten hosting. De meeste webhosting bedrijven bieden diverse opties voor webhosting aan. Hieronder in het kort enkele van de meest aangeboden hosting pakketten.

Een goede hosting moet ook veilig zijn.

SHARED WEBHOSTING

Shared webhosting is de goedkoopste variant van hosting. Je deelt de ruimte op een server dan met diverse andere websites die ook een stukje op diezelfde server huren. Je hebt bij shared hosting vaak de keuze tussen diverse pakketten met specificaties waar je website zich aan moet houden. Wanneer je website groter wordt, of het verkeer naar je website neemt toe, moet je upgraden naar een pakket met meer capaciteit. Bij sommige aanbieders van shared hosting kun je binnen één hostingpakket meerdere websites hosten, maar er zijn ook partijen waar je per hostingpakket maar 1 website kunt hosten.

Bij shared webhosting hoef je niet zelf naar de server om te kijken en je kunt je hostingpakket vaak eenvoudig uitbreiden. Het nadeel van shared hosting is dat je zelf geen invloed hebt op de serverinstellingen. Daarnaast deel je de server met andere websites. Staan er te veel websites op één server, of heeft een andere website een onverwachte piek in het aantal bezoekers, dan zal dat ervoor zorgen dat jouw website ineens veel trager laadt of down gaat.

VPS HOSTING

Een VPS is een Virtual Private Server. Je huurt dan dus nog steeds een stukje ruimte op een gedeelde fysieke server. Dat stukje serverruimte wordt dan specifiek voor jouw account afgeschermd. Deze kun je (en moet je) naar eigen inzicht inrichten. Zo kun je er bijvoorbeeld meerdere websites op hosten. Gebruikt de ene website wat meer capaciteit dan de andere, dan heft dat elkaar mooi op. Voor het inrichten van zo’n eigen stukje server heb je wel meer technische kennis nodig. Daarnaast is VPS hosting vaak ook een stuk duurder dan shared hosting.

DEDICATED HOSTING

Bij dedicated hosting huur je een volledige fysieke server. Die is helemaal alleen voor jou. Je hebt hiermee dezelfde mogelijkheden (en nadelen) als met een VPS hosting.

MANAGED HOSTING

Bij managed hosting beheert de hostingprovider de server voor jou. Zij zorgen voor het onderhoud en alle aspecten die daar bij komen kijken. Jij hoeft je dus niet druk te maken om de techniek. Bij Managed WordPress hosting wordt de server optimaal ingericht voor WordPress. Er wordt dus een ideale omgeving voor jouw website gecreëerd.

Managed WordPress hosting betekent overigens niet dat de hostingpartij ook jouw website beheert. Ze voeren dus geen updates voor je uit en passen niets op je website aan. Het beheren is puur van toepassing op de server en het up-to-date houden van de hostingomgeving.

Bij omegia zit er bij hosting ook steeds onderhoud en support bij, wat inhoudt dat wij jouw website en omgeving verder helemaal up-to-date houden.

ONZE KEUZE VOOR GOEDE HOSTING

Wij bieden Managed WordPress hosting aan via Combell. Zij hebben de server zo ingericht dat elke website zijn eigen container heeft. Als je dit vergelijkt met de veel voorkomende webhosting opties die we hierboven uitgelegd hebben, is het een combinatie van shared webhosting en VPS hosting. Er staan meerdere websites op 1 server (shared), maar als de ene website problemen heeft, merkt de andere website daar niets van omdat die problemen binnen de container blijft (VPS). Dat is een grote plus.

Wat bij ons de doorslag gaf om voor Combell als partner voor goede WordPress webhosting te kiezen, was de performance van de diverse websites die we als test bij Combell plaatsten. We hebben dezelfde website bij verschillende webhosting providers geplaatst en Combell in combinatie met cloudfare kwam er als glansrijke winnaar uit.

Heb je zelf nog vragen over hosting? Neem dan zeker contact op!