In het huidige digitale tijdperk verwachten gebruikers een soepele online ervaring, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. Als ondernemer is het essentieel om te begrijpen wat responsive webdesign inhoudt en waarom het van vitaal belang is voor je bedrijf. Laten we dit samen verkennen. 🚀


Responsive Webdesign: Wat Betekent het Precies?

Een responsive website is een site die zich automatisch aanpast aan het scherm van het apparaat waarmee hij wordt bekeken, of dat nu een desktop, tablet of smartphone is. Het doel is om de gebruiker een optimale en consistente ervaring te bieden, ongeacht het apparaat.


Waarom Jouw Bedrijfswebsite Responsive Moet Zijn

 1. Groeiend Mobiel Gebruik: Meer mensen dan ooit tevoren browsen en winkelen via mobiele apparaten. Als je website hier niet op is afgestemd, mis je een aanzienlijk deel van je doelgroep.
 2. SEO Voordelen: Google en andere zoekmachines geven de voorkeur aan mobielvriendelijke websites. Een responsive design kan dus bijdragen aan een betere positie in zoekresultaten.
 3. Verhoogde Conversieratio’s: Een website die gemakkelijk te navigeren is, ongeacht het apparaat, zorgt voor een soepelere gebruikerservaring, wat kan leiden tot hogere conversies.
 4. Kostenbesparing: In plaats van aparte sites te hebben voor desktop en mobiel, kun je kosten besparen door één site te hebben die op alle apparaten werkt.

Technieken voor het Maken van een Responsive Website

 1. Vloeibare Rasters: Hiermee worden lay-outs aangepast aan de schermbreedte. Denk hierbij aan elementen die van grootte veranderen, afhankelijk van het scherm.
 2. Flexibele Afbeeldingen: Afbeeldingen die zich dynamisch aanpassen, zodat ze altijd binnen hun bevattende element passen.
 3. Mediaqueries: Met deze techniek kun je specifieke CSS-stijlen toepassen afhankelijk van de eigenschappen van het apparaat.

Belangrijkste Tools en Frameworks voor Responsive Design

 1. Bootstrap & Foundation: Beide zijn populaire open-source frameworks waarmee je snel en efficiënt responsive websites kunt bouwen.
 2. Adobe XD en Sketch: Design tools waarmee je visuele lay-outs en prototypes kunt maken voor verschillende schermformaten.
 3. Flexbox & CSS Grid: Moderne lay-outmethoden die flexibiliteit en controle bieden over hoe elementen zich op verschillende schermen gedragen.
 4. Google’s Mobile-Friendly Test: Test de mobielvriendelijkheid van je site en ontvang suggesties voor verbetering.

Toepassingen in de Praktijk: Waar Responsive Design Echt Schittert

 • E-commerce Websites: Voor webshops is het cruciaal dat klanten gemakkelijk kunnen browsen en kopen, ongeacht het apparaat.
 • Nieuws en Blogs: Mensen lezen vaak artikelen onderweg via hun mobiele apparaten. Responsive design zorgt voor een prettige leeservaring.
 • Bedrijfswebsites: Of het nu gaat om een portfolio, een restaurantmenu of een contactformulier, je bedrijfswebsite moet altijd toegankelijk en functioneel zijn.

Conclusie en Volgende Stappen voor Ondernemers

Het implementeren van responsive webdesign is geen luxe; het is een noodzaak in onze moderne, steeds mobielere wereld. Als ondernemer heb je de kans om te laten zien dat je begrijpt wat je klanten willen en nodig hebben, door te investeren in een website die op alle apparaten werkt.


Ben je klaar om je digitale aanwezigheid naar een hoger niveau te tillen?
Investeer in een responsive website en zorg ervoor dat je online aanwezigheid net zo dynamisch en aanpasbaar is als de markt waarin je je bevindt. Neem contact op met Bartt

Tags: