Google heeft zijn algoritme elke 6 maanden bijgewerkt en een aantal van zijn rangschikkingsfactoren aangepast die verband houden met de kwaliteit van uw webhosting. Hieronder zullen we bekijken welke aspecten van uw webhostingpakket van invloed zijn op het rangschikken van uw website en uitleggen waarom het belangrijk is om dit te begrijpen.

1 – Laadsnelheid van de site

De laadsnelheid van uw websites is erg belangrijk voor de zoekmachines omdat het de klantervaring verbetert. Google weet dat langzaam laden Websites een veel hoger verlatingspercentage hebben omdat gebruikers ongeduldig zijn en niet willen wachten tot de site is geladen. Dit is de reden waarom hoe langzamer een website laadt, hoe kleiner de kans is dat Google deze in de resultaten zal opnemen omdat deze er slecht uitziet (Google). Websites moeten snel presteren op zowel mobiel als pc. Laadtijden van websites worden beschouwd als een belangrijke functie voor Google.

Hoewel er andere factoren zijn die de laadsnelheid van pagina’s kunnen beïnvloeden, zoals beeldoptimalisatie, caching, compressie en verkleining, zijn uiteindelijk de prestaties van uw server van cruciaal belang. Het is belangrijk om een webhost te kiezen die gebruikmaakt van krachtige servers, SSD-schijven, snelle connectiviteit en een die niet door duizenden andere gebruikers wordt gedeeld. Beter nog upgraden naar een krachtigere oplossing zoals VPS, Cloud of dedicated server.

2 – Server-uptime

Het is meer zorgwekkend voor Google dan gebruikers naar langzaam ladende websites te sturen, maar ze naar sites te sturen die offline zijn. Het is niet in het belang van Google om gebruikers naar sites te sturen die niet beschikbaar zijn, het werpt een negatief beeld op hen en mensen kunnen op zoek gaan naar alternatieve zoekmachines. Daarom houdt Google bij hoe lang een website online is en gebruikt dat als onderdeel van zijn ranking-algoritme.

Er zijn tal van redenen waarom uw site offline kan gaan. Sommige hiervan zijn gerelateerd aan dingen die u op uw site doet, zoals het in onderhoudsmodus zetten of ervoor zorgen dat het crasht door incompatibele software te installeren of coderingsfouten te maken. Andere redenen zijn onder meer upgrades van het besturingssysteem, softwarepatches en updates van plug-ins.

Bij sommige hostingoplossingen kan de tijd dat uw website offline gaat echter te wijten zijn aan het draaien van hardware die verouderd en onbetrouwbaar is en steeds kapot gaat. Het kan zijn dat uw webhost-server te weinig bronnen biedt en dat de server de hoeveelheid verkeer gewoon niet aankan. In deze gevallen kan dit van invloed zijn op de positie van de site.

Om uzelf te beschermen, moet u ervoor zorgen dat uw webhost een gegarandeerde uptime biedt, ondersteund door een Service Level Agreement (SLA). Het minimum waarnaar u op zoek moet zijn, is 99,95% uptime. Als u 100% uptime nodig heeft, moet u een cloudhostingoplossing kiezen.

3 – Serverlocatie

Gegevens moeten van A naar B reizen (van de server naar uw pc/mobiel) en hoe verder ze moeten reizen, hoe langer het duurt. We hebben allemaal op tv gezien dat er interviews werden gehouden met mensen in bijvoorbeeld Amerika uit het VK en de vertragingen bij het beantwoorden van vragen. Dit is precies hetzelfde met Servers; het staat bekend als “latentie”, waardoor uw server langzamer reageert op verzoeken van de browser van een gebruiker en dus de sitesnelheid verlaagt.

Idealiter hebt u daarom een server nodig die geografisch dichter bij de plaats is waar de meeste van uw gebruikers zich bevinden. Sommige webhosts slaan hun gegevens echter over de hele wereld op, grotendeels in enorme Amerikaanse datacenters. Zelfs als het bedrijf in het VK is gevestigd, kunnen de servers zich overal bevinden.

Het is daarom uiterst belangrijk dat als uw gebruikersbestand overwegend Europa is, u ervoor zorgt dat uw servers zich fysiek in een Europees datacenter met snelle connectiviteit bevinden.

4 – SSL-certificaten

U zult in een van mijn eerdere artikelen het belang van een SSL-certificaat zien

Het hangslotpictogram dat in browsers wordt weergegeven, geeft duidelijk aan hoe serieus Google beveiliging neemt. Het laatste wat het wil is zijn gebruikers naar sites sturen waar hun financiële of persoonlijke gegevens het risico lopen te worden onderschept vanwege een onveilige verbinding tussen de browser en de website.

Tegenwoordig is de beveiliging van die verbinding essentieel om goed te presteren in de zoekresultaten van zoekmachines. Google Chrome toont een ‘Niet veilig’- waarschuwing in de browserbalk van websites zonder SSL-certificaat. Google heeft dit in juli 2018 geïmplementeerd. Google geeft ook een kleine ranking boost aan sites die SSL gebruiken.

Het is belangrijk dat uw webhostingserver SSL biedt. Er zijn verschillende soorten SSL-certificaten en welke u nodig heeft, hangt af van het beveiligingsniveau dat voor uw organisatie vereist is.

Minder bekend en geschikt voor veel websites, is dat een basis Domain Validated SSL die nu gratis verkrijgbaar is bij de certificeringsinstantie Let’s Encrypt. Veel webhosts voorkomen dit echter, waardoor klanten gedwongen worden alternatieve SSL’s te kopen en een jaarlijkse vergoeding te betalen voor het gebruik ervan.

Gevolgtrekking

In zijn streven om zijn gebruikers betere services te bieden, pusht Google websites om hun spel te verbeteren. Vanuit het oogpunt van webhosting betekent dit een site die snel laadt op alle apparaten, minimale latentie heeft, 99,5% van de tijd of meer betrouwbaar online is en veilige, versleutelde verbindingen biedt. Websites met deze dingen zullen zichzelf beter gepositioneerd vinden door het algoritme van Google.

Meer weten over onze hosting?

Tags: