Het is in de mode om woorden als “white hat link building” en “white hat SEO” te gebruiken. Maar wat is white hat link building in 2022 en welke strategieën kun je toepassen om succesvol te zijn in linkbuilding? In dit artikel leer je 5 white hat-strategieën voor het bouwen van links die in 2022 kunnen worden geïmplementeerd om je SEO te verbeteren.

White hat linkbuilding is het proces om relevante backlinks naar uw website te krijgen zonder het zoekmachinebeleid te schenden. Het belangrijkste doel van linkbuilding is om de autoriteit van de website te vergroten en een betere positie in zoekmachines te krijgen. Een backlink is een daadwerkelijke hyperlink die verwijst naar uw website. Het aantal relevante backlinks dat een website heeft, is een van de meest cruciale rankingfactoren.

Aangezien we het hebben over backlinks, is het een goed moment om te vermelden dat niet elke backlink die naar uw website leidt, goed is. Sommige links kunnen de autoriteit van uw website schaden of zelfs leiden tot een Google-sanctie. Dus, wat maakt een link goed? In eenvoudige bewoordingen wijzen twee belangrijke factoren op een goede link:

 • Relevantie – Uw site zou backlinks van relevante websites moeten ontvangen. Idealiter zijn dit links uit dezelfde of vergelijkbare zakelijke niche.
 • Autoriteit van de webresource – U moet zich richten op relevante websites met een goede autoriteit. Om de autoriteit van een website te meten, kun je het beste tools zoals Ahrefs gebruiken, waar je een indicator kunt vinden die Domain Rating heet. Het vertegenwoordigt de algehele sterkte van de linkportfolio van het domein. Hoe hoger de autoriteit van websites waarvan u links krijgt, hoe groter de impact op uw pagina’s.

Voordat we beginnen, geeft ze een overzicht van de andere kant van white hat SEO-technieken.

Zoekmachines beschouwen alle volgende activiteiten als “Black Hat SEO”:

 • Content automatisering
 • Doorway-pagina’s
 • Verborgen links of tekst
 • Trefwoordvulling
 • Stiekeme omleidingen
 • verhullen
 • Pagina’s maken met dubbele inhoud
 • PBN’s

Deze methoden zijn in strijd met het beleid van zoekmachines en de meeste ervan kunnen leiden tot een handmatige verlaging van de zoekresultaten, vaak een Google-sanctie genoemd. In het ergste geval is het mogelijk om uw pagina’s uit de Google Search-index te verwijderen.

De risico’s van het gebruik van Black Hat SEO zijn duidelijk. Laten we dus meteen naar de White Hat Link Building-strategieën gaan…

Gastbloggen

Gastbloggen of gastposten blijft de beste linkbuilding-techniek in 2022. Veel bedrijven vinden het een zeer effectieve en betrouwbare linkbuildingstrategie. Hier is hoe het werkt.

U biedt uw onderwerpexpertise aan op andere websites en levert gratis inhoud. In ruil daarvoor publiceren ze uw artikel en plaatsen ze een link terug naar uw webbron als waardering. De link kan in de hoofdtekst van de inhoud of in de bio-sectie van de auteur worden geplaatst. Beide manieren zijn goed, maar we raden u aan links in de inhoudstekst te plaatsen en een relevante ankertekst te gebruiken.

Hier een tip van ons. Probeer websites te vermijden die openlijk gastbloggen op hun pagina’s aanbieden. Dergelijke websites zijn doorgaans van lage kwaliteit en zullen geen linkwaarde opleveren. Probeer websites van hoge kwaliteit te vinden met behulp van hulpprogramma’s voor het bouwen van links zoals Ahrefs of Google Zoeken om sites te vinden die passen bij uw branche.

De volgende stap is om een goede pitch te maken waarin je uitlegt waarom ze jouw content moeten publiceren. Wees eerlijk en zorg voor blogposts die waarde toevoegen aan hun websites. Meestal houden website-eigenaren van gastberichten over spannende statistieken, oplossingen voor problemen en de resultaten van experimenten.

Let ook op trefwoorden die u in uw gastpost wilt gebruiken en schrijf over trending topics. U kunt Google Trends gebruiken om te bepalen welke zoekwoorden meer door lezers worden verwacht. Als uw onderwerp uitgebreid wordt behandeld, maakt u uw artikel gewoon beter dan de bestaande. Analyseer de artikelen bovenaan de zoekresultaten en vul de hiaten in de inhoud aan die andere auteurs hebben gemist.

Een koppelbaar activum maken

Het creëren van waardevolle en interessante inhoud is een van de beste manieren om gratis backlinks te verdienen. Dit is een pure white hat linkbuilding techniek. Het idee is eenvoudig: mensen houden van inhoud die hen helpt hun problemen op te lossen, vermaakt of onderwijst. Het creëren van inhoud die lezers echte waarde biedt, is het primaire principe bij het produceren van ‘koppelbare activa’. Meestal zijn het niet-commerciële activa, dus productpagina’s of bestemmingspagina’s voor verkoop zijn hier niet geschikt voor.

Dit zijn de meest populaire voorbeelden van koppelbare items die u op internet kunt vinden:

 • Infografieken
 • Tutorials
 • onderzoeken
 • Gidsen
 • Instructie artikelen
 • Gratis tools (rekenmachines; constructeurs, analysers)
 • Videos

Als je een kwalitatief hoogstaand stuk inhoud hebt gemaakt, kunnen veel websites ernaar verwijzen op hun blogs voor uitlegdoeleinden of je gegevens gebruiken in hun onderzoek. Een goed koppelbaar bezit brengt meestal aandelen en abonnees op sociale media.

Hier is een uitstekend voorbeeld van:

Oberlo deed diepgaand onderzoek naar de Google-zoekmachine en leverde gestructureerde data als infographic. Het is gemakkelijk te lezen en biedt waardevolle statistieken voor SEM-marketeers.

Bekijk hier de volledige infographic:

Dus Oberio had net een nieuwe link van ons en kreeg waarschijnlijk wat autoriteit.

Als u naar andere sites linkt, profiteert u naast de SEO-waarde ook van een groter bereik, naamsbekendheid en toegang tot een nieuw publiek. Dit is een signaal voor de zoekmachine en lezers. Als de website verwijst naar een andere bron, is dit een indicator van vertrouwen voor bezoekers. Ze kunnen op de link klikken en onmiddellijk vaste bezoekers van uw website worden.

Deze benadering heeft echter ook zijn moeilijkheden. Tenzij je een bekende nieuwszender bent, moet zelfs geweldige inhoud worden gepromoot. Als u net bent begonnen met uw blog of een ander soort linkbaar item, vindt u het waarschijnlijk moeilijk om de eerste promotie van uw inhoud af te handelen.

Maar er zijn enkele methoden die u kunt proberen:

 • Gebruik je eigen koppelbare asset in andere blogposts (interne linking);
 • Link naar uw item vanuit de inhoud van gastblogs (we hadden het eerder in dit artikel over gastbloggen);
 • Deel uw koppelbare middelen met uw e-mailabonnees;
 • Promoot uw koppelbare asset op sociale media (Facebook, LinkedIn, Twitter);
 • Neem contact op met influencers en bied ze waardevolle informatie aan die ze kunnen gebruiken.

De laatste vereist een goede pitch, maar als uw inhoud echte waarde biedt en uniek is, is de kans groter dat u een positief antwoord krijgt.

Bij MotherLink richten we ons op het promoten van waardevolle inhoud in plaats van reclame te maken voor onze producten. Wij zijn van mening dat de nieuwsfeeds van sociale media worden overladen met vervelende advertenties waar mensen zich mee voeden. Maar wanneer u waardevolle informatie biedt in plaats van een verkooppraatje, heeft uw merk interactie met uw publiek en betrekt het hen.

Mensen besteden hun tijd eerder aan het lezen van informatieve inhoud dan aan het bekijken van advertenties. Als aanvulling kunnen ze zich abonneren op je kanaal en in de toekomst je klant worden. Dit is een van de fundamenten van het opbouwen van klant-merkrelaties in 2022.

Een ander groot voordeel van de betaalde promotie van koppelbare items op sociale media is dat u advertenties kunt targeten op uw focusgroep. Dat betekent dat alleen een bepaalde groep uw inhoud in hun nieuwsfeeds zal zien. Het kan zijn wie u als doelgroep wilt selecteren. Probeer mensen te targeten die mogelijk geïnteresseerd zijn in het lezen van dit soort inhoud. Als u uw doelgroep kent en uw advertenties correct target, zullen mensen het leuk vinden en waarschijnlijk naar uw item linken.

Ontwerp uw koppelbare asset

Last but not least, het gaat niet alleen om de tekst. Zorg ervoor dat uw inhoud er goed uitziet. Als het een artikel is, voeg dan wat aangepaste afbeeldingen toe of vraag je ontwerper om illustraties te maken die helpen bij het lezen. Gebruik geen stockfoto’s omdat mensen er bekend mee zijn en het als negatief kan worden gezien.

Groepeer zinnen in kleine alinea’s en scheid ze van elkaar met interessante subkoppen. U kunt ook opsommingstekens toevoegen over feiten of stappen in een proces. Dit helpt de lezer de inhoud gelijkmatig te consumeren en zorgt ervoor dat uw tekst er niet zo saai uitziet als een koelkasthandleiding.

Zorg er bovendien voor dat het lettertype dat u gebruikt groot genoeg is om te lezen. Niemand wil zijn ogen spannen tijdens het lezen, ook al is het interessante inhoud. Als u hier geen rekening mee houdt, zullen bezoekers uw website verlaten.

Broken link building is een strategie waarbij je een kapotte pagina vindt met links die ernaar verwijzen. U maakt vervolgens inhoud over hetzelfde onderwerp. Neem vervolgens contact op met websites die linken naar die kapotte pagina (404-pagina) en vraag hen om die link te vervangen door de jouwe.

Het is geen geheim dat het verwijzen naar “404-pagina’s” slecht is voor SEO, en de meeste website-eigenaren weten dat. Probeer links op gebroken pagina’s en gebroken pagina’s op uw site te vermijden. Daarom houden we van gebroken linkbuilding. U helpt tegelijkertijd andere websites met het bouwen van links. Het is een pure win-winsituatie.

Hier leest u hoe u dit kunt doen met Ahrefs. We promoten de tool niet, maar we raden je echt aan om deze te gebruiken. Laten we in detail treden!

Ga tijdens het gebruik van Ahrefs naar het gedeelte Inhoudverkenner en typ een onderwerp waarover u overweegt inhoud te maken. In ons geval kozen we voor ‘Linkbuilding’.

Voeg vervolgens een filter ‘Verwijzingsdomeinen’ toe en stel de minimumwaarde in op 5 om ervoor te zorgen dat elke pagina ten minste vijf unieke backlinks heeft.

Filter vervolgens de gebroken pagina’s.

Controleer nu welke inhoud op de “dode pagina” stond. Dit geeft je een idee van wat je onderwerp zou moeten zijn. Klik op de ‘wortel’ naast de website-URL die je hebt gekozen en klik op ‘Bekijken op Archive.org’. Je zult zien wat er op die kapotte pagina stond voordat hij stierf.

Om alle websites te zien die naar de gebroken pagina linken, klik je op de ‘wortel’ naast de URL en selecteer je ‘Backlinks’.

Nu ziet u alle websites waarmee u contact kunt opnemen en die linkvervanging aanbieden. We hebben zojuist meer dan 90 potentiële mogelijkheden voor linkbuilding voor onszelf gevonden en dit artikel (u leest nu) als vervanging voor het white hat-linkbuilding-onderwerp.

Vergeet niet om een goede pitch voor te bereiden en te vermelden dat de belangrijkste reden waarom u contact met hen opneemt, is dat hun website linkt naar kapotte pagina’s, wat hun SEO schaadt. Vertel hen dan dat je een nieuw artikel over hetzelfde onderwerp hebt gemaakt en dat het een goede vervanging is.

Een andere white hat-tactiek voor het bouwen van links is het gebruik van bronpagina’s. Bronpagina’s zijn een soort navigator, hun belangrijkste doel is om naar verschillende bronnen te verwijzen en bezoekers te helpen gemakkelijker naar de juiste pagina te gaan.

Hier is een eenvoudige truc die u kunt gebruiken in de Google-zoekbalk. Typ zonder haakjes:

intitle:bron inurl:bron.html [any relevant topic]

U ziet veel pagina’s over het gekozen onderwerp. Controleer de pagina’s om te zien of het echte bronpagina’s zijn. Volgende stap: neem contact op met degenen waarop u wilt publiceren. Doorgaans voegen webmasters zonder problemen nieuwe bronnen toe.

HARO betekent een verslaggever helpen, dit komt van de Engelse zin “Help A Reporter Out”.

Hier is de website: https://www.helpareporter.com/.

HARO is een speciale dienst die journalisten en nieuwszenders met elkaar verbindt. Het is een dienst waar ze informatie kunnen opvragen bij experts. Als je kennis hebt, ben je een interessant persoon en kun je deze met hen delen.

Om dat mogelijk te maken, registreer je en abonneer je op onderwerpen waarover je wilt schrijven. Dan ontvang je dagelijks e-mails met een lijst van onderwerpen waar jij waarde aan kunt toevoegen en jouw expertise kunt delen met journalisten. Als u als expert wordt ingezet, wordt er een backlink naar uw website toegevoegd.

We raden aan om de gratis Google-waarschuwingsservice in te stellen. Zo kunt u zien of uw mening is geaccepteerd door een van de nieuwsbronnen. Zodra ze een artikel publiceren en u noemen, komt er een waarschuwing uw kant op.

Je hebt geleerd dat er “white hat” en “black hat” linkbuilding is. Black hat-linkbuilding is gevaarlijk omdat Google elk jaar slimmer wordt en dergelijke promotiemethoden hard aanpakt. White Hat Link Building-technieken zijn stabiele opties die met werk tastbare resultaten opleveren. En dat u er één, meerdere of alle vijf kunt gebruiken om de behoeften van een linkbuilding-campagne te bevorderen. Wat je uiteindelijke doel ook is, methoden zoals gastposting zijn beproefd en getest, dus waar wacht je nog op? Maak een bladwijzer van dit artikel en probeer ze eens!

Tags: