Hoe werkt dat, online offertes maken?

Oké, oldskool heeft z’n charmes. Maar wanneer je een halve dag verliest met het zoeken naar een vensterenveloppe, inktcartridges en postzegels om een offerte te versturen, heb je een probleem.

Steeds meer zelfstandigen maken dan ook gebruik van een tool zoals Teamleaderwaarmee je in 4 stappen makkelijk online een offerte opstelt, verstuurt en opvolgt.

  1. Je maakt efficiënt offertes in je eigen stijl, inclusief logo. Die lay-out kan je ook toepassen op je facturen, bestelbonnen of andere documenten. Je voegt makkelijk verschillende lay-outvarianten toe en algemene voorwaarden. Daarnaast vult Teamleader zelf jouw gegevens en die van de klant in, en koppelt hij of zij de juiste kostprijs en btw-tarief aan je dienst of product.
  2. Via Teamleader verstuur je de offerte naar de klant. Je offerte komt dus sowieso bij de juiste persoon terecht. In de begeleidende tekst geef je indien nodig een extra woordje uitleg of schrijf je een persoonlijke boodschap.
  3. Zodra de klant je offerte opent, feedback geeft of ondertekent, krijg je daar een melding van. En via een overzicht volg je onder andere verzonden, geaccepteerde en geweigerde offertes op.
  4. Eenmaal de offerte is aanvaard, zet je die in enkele klikken om in een project en vervolgens een factuur.

En daar blijft het niet bij. Teamleader voorspelt ook je omzet en automatiseert je verkoopproces: verschuift een verkoopkans naar een volgende fase, krijg je een reminder met de volgende stap die je dient te nemen.

De voordelen van online offertes

Online offertes hebben het effect van een Instagramfilter: je scoort zonder al te veel inspanningen.

  1. Veel reactie. De effectieve ondertekening van een papieren offerte vraagt véél tijd en vertraagt processen. Een snelle offerte verhoogt de kans op een positieve reactie en dus op meer inkomsten.
  2. Goedkoop. Een papieren offerte is niet alleen wat achterhaald, het kost je onderneming ook geld. Denk aan papier, enveloppen, postzegels, inkt … Om nog maar te zwijgen over concurrenten die sneller schakelen en zo meer opdrachten binnenhalen. Een online offerteplatform is een stukje goedkoper. En hoeveel offertes je ook verstuurt, de prijs blijft gelijk.
  3. Efficiënte opvolging. Met een tool als Teamleader weet je precies of iemand je offerte al bekeken of ondertekend heeft, waardoor je leads gericht opvolgt.
  4. Snel communiceren. Bij online offertes kunnen klanten rechtstreeks feedback geven, jij krijgt meteen een melding.
  5. Altijd en overal. Je klant kan op elke plaats en op elk moment je offerte bekijken op een smartphone, tablet of computer.

Tel die vijf voordelen bij elkaar, en het is duidelijk dat online offertes je omzet boosten en dus een positieve impact hebben op je cashflow.

“Sommige concurrenten wijden elke week een volledige dag aan offertes maken – bij mij verloopt dat een stuk sneller. Dat is dus een gigantisch concurrentievoordeel.” – Laurent Debaere, oprichter en zaakvoerder Berdea

Ontdek Teamleader, dé tool waarmee je slim offertes opstelt

Teamleader is eenvoudige software die CRM, projectmanagement en offertes bundelt in één handige tool. In slechts enkele klikken maak, verzend en beheer je offertes. Je zet ze in een mum van tijd om in een factuur, elk document krijgt jouw huisstijl en klanten laat je moeiteloos online goedkeuren.

Tags: