Linktree voor Instagram beter niet gebruiken! Lees dit!

Linktree voor instagram lijkt een perfecte oplossing. Hiermee kun je meer links toevoegen aan je Instagram profiel. Maar er is een veel betere oplossing. In dit artikel leg ik uit waarom je Linktree beter niet kunt gebruiken en wat een goed alternatief is.

Voor we beginnen…

WAT is Linktree

Misschien heb je nog nooit van Linktree gehoord. Met Linktree kun je een soort landingspagina maken, waar je meerdere links kunt toevoegen. Er zijn ook een aantal alternatieven zoals Linkin.bio en Elink. Maar Linktree is de populairste. Linktree wordt vooral op Instagram gebruikt omdat je daar maar 1 plek hebt waar je een link kunt plaatsen. Dat is in je bio of profielomschrijving. Tenzij je meer dan 10.000 volgers hebt, dan kun je ook een link plaatsen in je Insta Stories (Swipe Up functie). Bij je posts kun je geen enkele link toevoegen en daarom verwijzen veel mensen vaak naar de link in hun bio.

Wisselende linkjes in je Instagram bio

Maar het is lastig om deze link in je Instagram bio steeds te veranderen. Wat als iemand een ouder bericht bekijkt waarin je verwijst naar je “link in bio” en daar staat inmiddels weer een nieuw linkje? Als je Instagram zakelijk gebruikt, is dat dus niet handig want dan wisselen die linkjes regelmatig. Misschien wil je wel iedere keer je nieuwe blog onder de aandacht brengen en ook nog een leuke actie doen. Daarom gebruiken veel Instagrammers een dienst als Linktree. Daarmee kun je wel meer links toevoegen aan je profiel. Je maakt een soort landingspagina waarop je meerdere links kwijt kunt, en in je Instagrambio plaats je de link van jouw Linktree pagina.

Nadelen van Linktree

Handig zou je denken want dit lost een groot Instagramprobleem op. Dat dacht ik ook. Een super handige tool om toch meer linkjes toe te voegen aan je Instagramprofiel. Helaas is Google net iets minder fan dus is het slecht voor je SEO. Ook mis je een aantal belangrijke gegevens in je Google Analytics. Er zijn dus een aantal nadelen aan Linktree en er is een heel simpel alternatief voor Linktree. Zo simpel dat je Linktree echt niet hoeft te gebruiken. En dat geldt natuurlijk ook voor de eerder genoemde alternatieven. Maar om je te overtuigen wil ik eerst die nadelen in kaart brengen voordat ik vertel wat je beter kunt doen. Wat zijn de nadelen van Linktree?

1. Beperkt qua branding

Het is beperkt qua branding. Je hebt slechts keuze uit 4 standaard opties. Je kunt zelfs geen kleuren aanpassen. Dat is een beetje jammer als je een mooie eigen huisstijl hebt. Ook staat er het logo van Linktree in plaats van je eigen logo. (Als je een betaalde versie neemt heb je wat meer designmogelijkheden).

2. Geen goede statistieken

De statistieken van Linktree zijn heel minimaal. Je ziet alleen hoe vaak er in totaal op een link geklikt is, zonder verdere specificaties (Zelfs met de betaalde versie zijn deze statistieken niet heel uitgebreid). Daardoor weet je alleen hoe vaak er in totaal op een link geklikt is en niet of er pieken zijn of hoeveel mensen er uberhaupt op de link in je Instagrambio geklikt hebben. Stel dat jij een campagne doet om je Instagram te promoten dan zie je dit niet terug in je statistieken (tenzij je het handmatig bij gaat houden). En als je ziet dat er 50 mensen geklikt hebben op de link naar je blog. Wat zegt dat als je niet weet hoeveel mensen op de link in je Instagrambio geklikt hebben? Waren er dat 100 of 1000? Je kunt dus niet optimaliseren en experimenteren met meer of minder links, de volgorde van de links of de omschrijving.

3. Geen betrouwbare Google Analytics gegevens

Alle bezoekers die op jouw Instagramlink klikken komen eerst bij Linktree terecht, en niet rechtstreeks op jouw website. Linktree krijgt dus eigenlijk al jouw bezoekers cadeau. Ze moeten dan eerst nog doorklikken voordat het ook jouw websitebezoekers worden. Die bezoekers zie je niet terug in je Google Analytics. Je weet dus ook niet hoeveel mensen op je de link in je Instagram profiel geklikt hebben. Google herkent de bron van dit verkeer als backlink en niet als een link uit social media. Verkeer vanuit Linktree komt in Google Analytics niet binnen als Instagram, maar als referral.
Hierdoor zie je niet hoeveel bezoekers er via Instagram op je website komen.

Linktree SEO

Het grootste nadeel van Linktree is dat het slecht is voor je SEO en dat je dus geen goede gegevens krijgt waardoor je niet kunt optimaliseren. Dat is de reden dat ik Linktree niet meer gebruik. Verkeer vanuit Linktree zie je in Google Analytics niet terug als Instagram maar als referral waardoor je geen goede gegevens hebt om te optimaliseren. Daardoor ben je in de ogen van Google ook minder sociaal wat invloed heeft op je ranking. Misschien denk je dat je de meeste bezoekers via Facebook krijgt, terwijl dit eigenlijk Instagram is. Maar dit zie je niet terug in je Google Analytics omdat deze bezoekers eerst bij Linktree komen. Jij ziet dit alleen terug als referral.

  • Dit kun je in Google Analytics zien via: acquisitie > alle verkeer > kanalen.
  • En via: acquisitie > sociaal > overzicht zie je via welk social media kanaal je het meeste verkeer krijgt.

Google neemt het verkeer uit social media mee als populariteitsfactor. Dit draagt bij aan je vindbaarheid in Google. En als je gebruik maakt van Linktree dan stuur jij al jouw bezoekers naar hun website waardoor zij een hoge populariteit ranking krijgen, en jij die dus misloopt.

Gratis alternatief voor Linktree

Maar gelukkig is er een simpele oplossing, die bovendien helemaal gratis is. Maak gewoon een Instagram landingspagina op je website! Het enige wat je nodig hebt is een mobiel vriendelijke website, en een pagina op je eigen website. Je kunt deze pagina opmaken zoals je wil. Met je eigen branding en kleuren.

  • Stap 1: Zelf heb ik een nieuwe pagina gemaakt die ik Instagram genoemd heb, maar je kunt deze noemen hoe je wil. De url van deze pagina plaats je in je Instagram bio dus zorg dat het relevant en kort is. Je kunt ook bijvoorbeeld linkinbio of klik hier noemen. Deze pagina maak je verder niet zichtbaar op je website want je wil dat mensen alleen via je Instagrambio op deze link komen.
  • Stap 2: Ontwerp je pagina. Op deze pagina heb ik mijn foto, Instagramnaam en daaronder een aantal links geplaatst, net zoals op Linktree. Maar je kunt deze pagina natuurlijk inrichten zoals je zelf wil. Tip: Check wel even hoe het er op mobiel uit ziet want de meeste mensen bekijken dit op hun telefoon.
  • Stap 3: Update de link in je Instagrambio met je nieuwe url. Dat is alles.

Voordelen van een eigen landingspagina

Behalve dat je meer controle hebt en je eigen huisstijl kunt gebruiken, heeft het vooral een positieve impact op je vindbaarheid in Google en krijg je meer bezoekers op je website. Je ziet dit ook terug in je Google Analytics als Instagram en niet als referral verkeer. Hierdoor weet je ook of mensen doorklikken op de linkjes op je landingspagina of afhaken waardoor je dingen kunt aanpassen en testen zodat meer mensen doorklikken.

Zo, dus gewoon doen of laten doen kan door ons.
Neem contact op met ons om dit te bespreken.

Tags: