Het instellen van WordPress in meerdere talen is onmisbaar voor je WordPress bedrijf in tijden van globalisering en internationale klanten. Om je te helpen een meertalige WordPress website te implementeren, vertel ik je over mijn eigen ervaring met de WPML WordPress plugin voor de meertaligheid van door mij gemaakte websites.

Waar is de WordPress plugin WPML eigenlijk voor?

WPML maakt het je gemakkelijk om een meertalige WordPress website op te zetten met slechts één WordPress installatie. Je kunt kiezen welke talen je wilt gebruiken voor je WordPress website en direct beginnen met het vertalen van je inhoud. De WPML WordPress plugin heeft standaard meer dan 40 talen om uit te kiezen. Je kunt echter ook je eigen taalvarianten toevoegen met de zogenaamde WPML taaleditor.

Om WordPress te vullen met inhoud in meerdere talen biedt de WPML plugin je drie mogelijkheden:

  1. op een apart domein per taal
  2. op verschillende subdomeinen per taal
  3. op verschillende domeinen per taal

Functies van de WPML Plugin

De WPML plugin maakt verschillende taalversies van je berichten en pagina’s in je WordPress instantie, die als volledig gescheiden versies worden behandeld. Dit heeft het grote voordeel dat het niet alleen gemakkelijker is om de WPML plugin te deactiveren of een taal te verwijderen, maar ook om duidelijke structuren te maken.

Als je WordPress meertalig is, wordt in elke header van je WordPress website een zogenaamde “hreflang” ingesteld. Dit vertelt de zoekmachines expliciet in welke taal de betreffende WordPress website is.

Bij een meertalige WordPress met WPML moet je natuurlijk navenant veel moeite doen om meertalige berichten en pagina’s te schrijven. Ook moeten SEO metadata met een plugin als Yoast SEO voor elke taal apart worden aangemaakt om de beste resultaten te bereiken voor de betreffende WordPress website.

Ik kan je geruststellen dat de WPML plugin voor WordPress meertaligheid nu speciale functies heeft om pagina’s en berichten direct te kopiëren en vervolgens te vertalen, bijvoorbeeld op de pagina van de gekozen landstaal.

Dit maakt het voor mezelf als webdesigner als voor de eindklant het makkelijk om het beheer en configuratie van een meertalige website in goede banen te begeleiden en te houden.