In dit artikel vertel ik je wat de voordelen zijn van je website maken in WordPress. Als je een (nieuwe) website wilt voor je bedrijf of een blog gaat beginnen, kom je tijdens het zoeken naar hoe je een website maakt vele mogelijkheden tegen. Maar hoe weet je wat bij je past en wat je nodig hebt? Ikzelf maak websites in WordPress en in dit artikel vertel ik je de 11 belangrijkste redenen waarom.

1. Het is gratis

Best fijn: je hoeft geen duur maandpakket aan te schaffen om je website te maken. WordPress is namelijk helemaal gratis, ongeacht het aantal bezoekers. Het enige dat je nodig hebt is een hosting en domeinnaam.

2. Het is het meestgebruikte CMS en enorm populair

WordPress bestaat sinds 2003 en is een Content Management System (CMS), waardoor je niet zelf in de code dingen hoeft aan te passen, maar direct aan de slag kunt. Heel handig natuurlijk. Het domineert nog steeds zo’n 30% van alle websites die online zijn en zelfs 60% van alle websites gemaakt met een CMS (bron). Het is zo populair dat ook grote namen een WordPress website hebben. Hier kan je bekijken we er allemaal WordPress gebruikte om een website te maken.

3. WordPress maakt zoekmachine optimalisatie makkelijk

Goed gevonden worden op Google is HET doel van iedere website-eigenaar, en WordPress speelt daar goed op in. In de basis is dit CMS al erg SEO-vriendelijk, maar je kunt zelf ook gemakkelijk veel aanpassen om dit nóg beter te maken.

Combineer dit met een goede SEO tool en pas mijn tips om jouw website goed vindbaar te maken in google toe. deze tips om jouw website goed vindbaar te maken in Google. Staar je bij een SEO tool echter niet blind op perfecte scores, bij SEO komt veel meer kijken.

4. Gebruiksvriendelijk en makkelijk aan te passen

Een belangrijk aspect als je een website gaat of laat maken: dat je er zelf makkelijk mee overweg kunt. Natuurlijk moet je je overal even inlezen, welk programma je ook gebruikt, maar WordPress maakt het je erg gemakkelijk. De backend (daar waar je je website beheert) is heel gebruiksvriendelijk, alle functies zijn makkelijk te vinden en te gebruiken. Ook de (klassieke) editor is gebruiksvriendelijk, waardoor je bijvoorbeeld heel makkelijk een blog kunt schrijven.

Eén van de redenen waarom ik WordPress zo fijn vind en graag gebruik voor klanten, is omdat het makkelijk aan te passen is. Zeker voor startende ondernemers of kleine bedrijven is dit ideaal. Je kunt natuurlijk een dure zelfgebouwde HTML website laten maken, maar dan heb je dus ook altijd ondersteuning nodig om iets aan te passen. Ik vind het juist belangrijk dat iemand zelf overweg kan met de website, dat geeft een hoop vrijheid.

5. Uitbreiden is geen probleem

Er zijn duizenden plugins waarmee je je website nóg meer kunt aanpassen naar je wensen. Of het nu gaat om een bepaald soort contactformulier, social media knoppen of het toevoegen van testimonials: met WordPress kan het allemaal. Ikzelf gebruik bijvoorbeeld deze 7 premium WordPress plugins voor meer klanten uit mijn website. Ook zijn er vele plugins waarmee je je website kunt vertalen in zoveel talen je wilt. En nog veel meer extra functies waarmee je altijd vindt wat je zoekt.

6. Je kunt er bijna alles mee

Of je nu een blog wilt beginnen, producten wilt verkopen in een webshop, gewoon een visitekaartje voor je bedrijf wilt hebben, een leeromgeving wilt maken of een community wilt bouwen: met WordPress kan het allemaal.

7. WordPress kennis en hulp is overal beschikbaar

Zoek op Google naar hulp voor je probleem of vraag en je vindt direct de oplossing. Het Internet staat namelijk bomvol handleidingen en video’s over WordPress. Daarnaast zijn er vele fora waar gebruikers elkaar helpen met vragen en problemen. Daarnaast zijn er vele blogs in elke taal over alles dat met WordPress te maken heeft. Of je nu iets wilt weten over CSS, een plugin of over hoe de editor werkt: Google heeft het antwoord. Op deze website vind je trouwens ook een heleboel handige WordPress-tips.

8. WordPress is veilig – als je het goed aanpakt

Met de populariteit van WordPress stijgt ook het aantal hackers die geïnteresseerd zijn in jouw website. Daarom heeft veiligheid een hoge prioriteit. Zowel het CMS als plugins worden constant ge-update, waarmee onder andere veiligheidslekken worden gedicht. Dit is echter niet genoeg om je website veilig te houden; daar moet je zelf ook iets voor doen. Download bijvoorbeeld alleen betrouwbare plugins, update regelmatig en zorg dat je inloggen voor hackers extra moeilijk maakt. Hier lees je alles over hoe je je WordPress website zo goed mogelijk beveiligt.

9. Het blijft maar verbeteren

WordPress blijft maar verbeteren en vernieuwen. Met dank aan de open-source code en innovatieve ontwikkelaars. Er komen regelmatig nieuwe functies of plugins bij bijvoorbeeld. De backend en WordPress-editor zijn jarenlang wel ongeveer hetzelfde gebleven, wat werken hiermee heel prettig maakt. Tot afgelopen jaar toen WordPress 5.0 met de geheel vernieuwde Gutenberg editor kwam. Dit is even wennen, maar heb je ook snel weer onder de knie. Bovendien kun je de klassieke editor ook nog gewoon blijven gebruiken.

10. Duizenden thema’s om uit te kiezen

Veel mensen zijn dol op WordPress omdat er zo ontzettend veel thema’s (lay-outs) zijn om uit te kiezen. Voor iedereen is er het perfecte thema om de website mee te ontwerpen. Om de website te maken die helemaal bij jou aansluit. Ikzelf gebruik altijd dit thema voor ondernemers. Voor het maken van een online cursus gebruik ik Astra Pro. En dit Lees hier 7 stappen om het thema te vinden dat bij jou past. Wil je juist een blog-website? Lees dan hier alles over dit geweldige WordPress thema voor bloggers.

11. Vrijheid

Vrijheid vind ik zelf altijd erg belangrijk. Bij alles in mijn leven. En dat is niet anders bij het maken van een website. Tegenwoordig zijn er veel verschillende CMS-en op de markt. Denk bijvoorbeeld aan Wix of Squarespace. Programma’s die het tegen betaling makkelijk maken om een website te ontwerpen, maar waar wel beperkingen aan vastkleven. Deze programma’s zijn namelijk niet open-source, maar gesloten systemen. Ze worden door een bedrijf gemaakt en je betaalt daarvoor een vast bedrag per maand. Het bedrijf bepaalt de functionaliteiten en wat wel en niet mogelijk is. Het kan dus zomaar zijn dat je iets wilt wat niet beschikbaar is, en dat is beperkend. Omdat WordPress een open-source CMS is bepaal je zelf welke functionaliteiten je wel en niet nodig hebt. En kun je dus zo’n beetje alles maken wat je wilt. En dat geeft heel veel vrijheid en mogelijkheden. Daarom raad ik altijd aan je website in WordPress te maken.