Inbound marketing is een relatief nieuw fenomeen. We merken dat de vraag “Wat is inbound marketing?” steeds opkomt wanneer we mensen erover spreken. In deze Blog  vind je de belangrijkste en meest gestelde vragen over wat Inbound marketing is.

1. Hoeveel kost Inbound Marketing?

Dat hangt van een aantal verschillende factoren af. Welke werkzaamheden (content, media, nieuwsbrieven, flows,…) ga je zelf doen en welke besteed je uit. Wat is de kwaliteit van je website op dit moment? Is het voldoende geoptimaliseerd? Hoeveel kwalitatieve content heb je al gepubliceerd? Is social media al helemaal up and running? Kosten zijn ook sterk afhankelijk van hoeveel tijd je zelf bereidt bent erin te investeren: hoe meer tijd je erin stopt, hoe meer je er ook weer uit haalt.

De eerste 4-6 maanden zul je in ieder geval veel tijd moeten investeren om alles goed op te zetten en goed georganiseerd te krijgen. Je zult moeten investeren in een goed fundament waar je vervolgens nog jaren plezier aan beleeft, de site goed moeten optimaliseren (SEO), Call to Actions (CTA’s) opzetten en de eerste stroom met kwalitatieve content publiceren.

We zijn ervan overtuigd dat de kosten voor Inbound Marketing binnen het huidige marketingbudget toewijsbaar zijn. Voor kleinere bedrijven (tot 50 medewerkers) is dat ongeveer 50-80.000 euro voor het eerste jaar. Bedrijven met 50 tot 250 medewerkers moeten uitgaan van een Inbound Marketing budget van 70-120.000 euro. Dat klinkt als veel geld maar bedenk dat de ratio kosten versus netto opbrengst gemiddeld 1 op 5 is. (Bron: Hubspot ROI onderzoek).

Inbound Marketing is dan ook relatief snel een winstgevende en duurzame activiteit.

Inbound Marketing in cijfers:

  • 80% van kopers zoekt eerst online
  • 44% begint bij zoekmachines zoals Google en Bing
  • 70% klikt alleen op organische zoekresultaten
  • 97% meer inbound links voor bedrijven die bloggen
  • 57% kijkt TV en zoekt tegelijk online
  • 55% meer online bezoekers
  • 250% meer leads
  • 50% hogere conversie

2. Wanneer zie ik resultaat?

Wanneer je serieus van start gaat, regelmatig zinvolle en kwalitatieve content publiceert, keyword analyse toepast, social media goed inzet, CTA’s goed opzet en test dan zijn de eerste significante resultaten al binnen 90 dagen zichtbaar. Bezoek naar je website zal stijgen en prospects worden naar leads geconverteerd. Na enkele weken zul je al volop aandacht moeten besteden aan je Inbound Marketing Sales Funnel, de motor begint nu echt warm te lopen.

3. Hoef ik bepaalde huidige marketingactiviteiten niet meer te gebruiken als ik met Inbound Marketing start

Het antwoord is volmondig JA. Je hoeft een aantal van je huidige marketing activiteiten niet meer te gebruiken als je aan de slag gaat met Inbound Marketing. Denk vooral aan Cold Calling, commercials, beurzen en/of advertenties in printmedia. Allemaal activiteiten waar je doelgroep eigenlijk toch al niet op zat te wachten, Het pushen van je boodschap op deze wijze levert steeds minder tot geen resultaat op. De klant zoekt je in 2013 zelf op, als hij of zij er klaar voor is om naar jouw boodschap te luisteren en/of tot aanschaf over te gaan.

4. Hoeveel tijd kost Inbound Marketing precies? Moet ik nieuwe specialisten inhuren?

Je kunt natuurlijk een Inbound Marketing partner/specialist inhuren, wat zeker aan te bevelen is voor de opstartfase. Het is belangrijk dat je intern je eigen IM-team samenstelt en nauw met je IM-partner laat samenwerken. De IM-partner blijft altijd in beeld om de nieuwste inzichten en ontwikkelingen te delen. Een goede partner ondersteunt je met het formuleren van heldere en haalbare doelstellingen, SEO, superieure content, keyword strategie, webdesign, landingspagina’s, campagnes, e-mail nieuwsbrieven en natuurlijk ook analyse van data.

5.  Hoe vaak moet ik nieuwe content publiceren?

Simpel gesteld: hoe vaker, hoe beter. Maar zomaar content publiceren heeft geen nut, content moet een doel dienen, afgestemd zijn op de behoefte van je klant, noem maar op. Gemiddeld 4 blog postings per maand zou al heel mooi zijn, zie het als je belangrijkste salestool. Kwaliteit en relevantie gaat vanzelfsprekend boven alles. Onder het motto: ‘Content is king but context is god’.

6. Voor welke bedrijven werkt Inbound Marketing

Inbound marketing werkt erg goed voor bedrijven die diensten of producten aabieden die van grote waarde zijn voor klanten, financieel en/of emotioneel. Potentiële klanten gaan niet over één nacht ijs bij aanschaf van deze zaken. Ze verdiepen zich in de materie, zoeken inspiratie en vergelijken je met je concurrenten. Denk aan vakanties, electronica, persoonlijke verzorging, fashion of verzekeringen.

7. Moet ik alle componenten van Inbound Marketing gebruiken voor het beste resultaat?

Ja, dat is wel de bedoeling. De componenten versterken elkaar namelijk. Dit is precies de reden waarom het aan te bevelen is om een all-in-one marketingtool te gebruiken van een partij als Hubspot of UpCity zo goed werken. Je hebt een dashboard waarbinnen alle modules en ingredienten naadloos samenwerken en waar je realtime zicht op hebt.

8. Heb ik een nieuwe website nodig?

Het belangrijk is dat op alle pagina’s call-to-action buttons en formulieren staan die mensen aansporen hun contactgegevens met je te delen. Je landingspagina’s moeten ook allemaal klaar zijn voor nieuwe bezoekers en er moet een naadloze integratie met een email-pakket zijn. WordPress, Joomla, Magento of andere populaire content management systemen (CMS) zijn in de basis allemaal zeer geschikt. Wel adviseren we altijd om daarnaast ook de Inbound Marketing software van bijvoorbeeld eerdergenoemde Hubspot te gebruiken. Dit biedt zoveel voordelen en bovendien zitten alle belangrijke Inbound Marketing tools hierin opgenomen.

9. Waarom is SEO nog steeds zo belangrijk als mijn content al goed is?

De beste, mooiste en handigste content is nog geen garantie voor succes als dit ook niet goed gevonden wordt door je doelgroep. Je hebt een website nodig die goed door zoekmachines geindexeerd wordt, de webpagina moet goed geoptimaliseerd zijn met de juiste keywords, etc. SEO is dus ontzettend belangrijk wil je ook beloond worden voor al je inspanningen. Het gehele conversietraject begint namelijk pas als de potentiële klant je gevonden heeft. Onbekend maakt onbemind is ook hier van toepassing.

10. Wij gebruiken Pay per Click (PPC) en dat werkt prima, waarom zou ik dan ook Inbound Marketing toepassen?

Pay per click (bv Adwords) werkt eigenlijk helemaal niet zo goed wanneer het gaat om duurzaam nieuwe omzet te genereren. Het zorgt voor de laagste conversie, de minste leads en wanneer je er een dagje mee stopt is het effect ook direct weg. Wel kan PPC je Inbound Marketing activiteiten goed ondersteunen, om iets onder de aandacht te brengen bijvoorbeeld. Zolang PPC maar bewust ingezet wordt en aansluit op je ToFU strategie(nieuwe bezoekers binnenhalen en converteren naar leads) is het zeker zinvol.

Hopelijk hebben we de vraag wat is inbound marketing voor jou beantwoord. Indien niet, mag je steeds contact opnemen met ons!

Lees ook “De 3 principes van inbound marketing volgens hubspot” en “Hoe werkt inbound marketing

Tags: