WordPress is gemakkelijk zelf bij te houden, maar dan moet je wel weten waar je op moet letten en wat je moet doen. Hieronder vind je alvast de nodige tips om het onderhouden van een WordPress website zelf in goede banen te leiden.

Mocht je dit toch liever door een expert te laten doen, kan je natuurlijk steeds het onderhoud pakket nemen dat omegia heeft opgezet.

Meer informatie over het WordPress onderhoud package..

1. Blijf up-to-date!

Update altijd je WordPress site naar de allerlaatste versie en houd ook je Plugins up-to-date. Zo voorkom je dat je site gehacked wordt. WordPress zorgt altijd voor de laatste veiligheidsaanpassingen aan hun content management systeem, maar die moet je dan wel downloaden. Blijf je niet up-to-date, dan is er een groter risico dat je site crasht of gehacked wordt.

TIP: Log minstens eens per maand in op je website via jouwwebsite.be/wp-admin en voer alle beschikbare updates uit. WordPress en makers van plugins publiceren zeer regelmatig de nodige updates

2. Check je site regelmatig

Ook als je een statische website hebt, zonder een actieve blog of nieuwspagina, is het nog steeds een goed idee om regelmatig de inhoud door te kijken. Wellicht is je contactinformatie veranderd, of zijn er mensen in je onderzoeksteam bijgekomen die een plekje op de site verdienen. Het is frustrerend voor een bezoeker om verkeerde informatie te vinden, voorkom dus dat je website achterhaalde informatie weergeeft. Het kan ook zijn dat er iets mis is gegaan met je site, blijf dus alert en check je site regelmatig.

3. Gebruik een veilig wachtwoord

Zorg dat je voor de website een nieuw veilig wachtwoord aanmaakt (een random wachtwoord 12-16 karakters lang). Als er meerdere mensen aan je website werken, zorg dan dat zij ook een goed wachtwoord gebruiken. Verwijder gebruikers van je WordPress site (onder ‘users’ of ‘gebruikers’ in het hoofdmenu) die niet meer werkzaam zijn voor jouw bedrijf of website. Zo voorkom je dat hun account gebruikt kan worden door hackers om je site te misbruiken.

TIP: Je kan een sterk wachtwoord aanmaken op de site van secure password generator, en gebruik een wachtwoordmanager zoals LastPass.

4. Maak back-ups van je site

Er kan altijd wat misgaan met je site. Zorg daarom dat je een back-up hebt van de laatste versie. Dat kan je doen door back-up software te gebruiken, of de site handmatig te kopiëren naar je computer. ManageWP is een goede tool om je website mee te updaten en monitoren en backups mee te maken. Maandelijkse backups zijn gratis, dagelijkse kosten slechts €1,80 per maand. Voer je grote veranderingen uit op je site of ga je je site updaten? Maak dan meteen een back-up, zodat je straks niet al je harde werk kwijt bent.

5. Verwijder oude plugins en thema’s

Verwijder alle plugins die je niet nodig hebt, ze kunnen je website niet alleen vertragen, maar ook onveilig maken als ze oud zijn. Dit geldt ook voor Thema’s die nog ergens ongebruikt ronddwalen. Zorg dat je altijd 1 thema hebt als backup (bij voorkeur een standaard WordPress thema zoals TwentyThirteen), en verwijder de rest.


Onderhoud voor gevorderden

Sommige dingen kun je beter door een expert uit laten voeren, heb je niet heel veel ervaring met WordPress, vraag dan je webdesigner of hij of zij de volgende tips voor je nakijkt:

6. Beveilig je website met een plugin

Niet alle hostingbedrijven zijn even veilig. Kies als eerste voor een goede host om je WordPress website te hosten. Net zoals bij andere zaken is goedkoop meestal ook duurkoop !

Het is altijd een goed idee om een beveiligingsplugin te gebruiken. Er zijn meerdere plugins hiervoor, twee plugins die goed zijn:

Zorg dat je ze goed instelt, als je ze te streng instelt kan het zijn dat jezelf of andere de toegang tot de website ontzegt. 

7. Zorg dat je website snel laadt

Als je website 10 seconden laadt, dan weet je zeker dat je bezoekers mist, en het is slecht voor je SEO. 

Schrijf je in op de nieuwsbrief voor tips en advies over SEO!

Om te zorgen dat je website snel laadt, doe dan in elk geval zeker volgende zaken: optimaliseer je afbeeldingen, gebruik een caching plugin, gebruik een CDN en comprimeer zoveel mogelijk je bestanden.

8. Optimalisatie van de database van je website

Hoe ouder je website is, hoe meer oude bestanden er op staan. Denk aan revisies, bestanden van oude plugins of thema’s, oude spam reacties etc. Deze kun je makkelijk opschonen met een plugin als WP Optimize. Maak wel eerst een backup!

9. Houd bij wie je bezoekers zijn

Een website is nooit af. Hoe vaak bekijk jij je Google Analytics resultaten? Het is interessant om te zien waar je bezoekers vandaan komen en welke pagina’s het meest populair zijn. Wellicht geeft het je nog ideeën voor nieuwe artikelen! Zorg dus dat je Google Analytics tracking code op je website hebt staan.

10. Houd je WordPress website zoekmachine vriendelijk

Kunnen je bezoekers je wel vinden? Zorg ervoor dat je weet welke doelgroep je aan wilt spreken en welke focus woorden belangrijk zijn voor jouw website. Installeer Yoast SEO om elke pagina een goede titel en zoekmachine tekst te geven en door te lichten op hoe goed hij scoort. Of huur iemand in om de SEO van je site helemaal door te lichten!

Veel succes met je WordPress site!
Kom je er zelf niet uit, stuur me dan een email en laat je website door mij maken!
Ook zorg ik voor de nodige begeleiding en training, zodat je zelf aan de slag kan.