Vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe regels voor bedrijven die fysieke producten aan consumenten verkopen binnen de EU. Als jij dus niet alleen aan consumenten binnen België levert, maar ook regelmatig een pakketje verstuurd naar Nederland, Duitsland of andere Europese landen en dat voor een minimum bedrag van €10.000 (excl BTW) per jaar, dan zal je in je webshop aanpassingen moeten doen om ervoor te zorgen dat de BTW instellingen voor je webshop goed staan.

Vanaf 1 juli 2021 wordt de BTW bepaald op basis van het leveringsadres van de goederen (ook als het factuuradres in een ander land is).

WAT GAAT ER VERANDEREN IN DE BTW REGELS VOOR LEVERING AAN LANDEN IN DE EU?

Voorheen was het zo dat, ongeacht aan wie je leverde, het BTW tarief altijd gebaseerd was op het land waar de webshop gevestigd is. Leverde je aan een consument in een ander land binnen de EU, dan werd het Belgische BTW tarief gerekend en betaald.

Vanaf nu is het zo dat je het geldende BTW tarief voor dat specifieke land moet instellen en berekenen. Dat BTW kan per land verschillend zijn en kan ook per productsoort verschillen. 

Hier vind je de BTW tarieven voor de diverse EU landen.

VOOR WIE EN WANNEER GELDT DE NIEUWE BTW REGEL?

De nieuwe BTW regeling geldt voor:

  • De verkopen van fysieke goederen en digitale diensten
  • De verkoop aan consumenten (particulieren)
  • Alleen voor bedrijven die per jaar meer dan €10.000 aan omzet (dat is dus excl. de BTW) genereren aan verkopen aan landen die tot de EU behoren (België uitgezonderd)

Als je aan alle 3 deze criteria voldoet, is het belangrijk dat je de instellingen in je webshop gaat aanpassen, om zo snel mogelijk aan deze regeling te gaan voldoen.

DE NIEUWE BTW REGELS VOOR DE EU GOED INSTELLEN IN JE WEBSHOP

Voldoe je aan alle 3 de bovenstaande voorwaarden? Dan moet je de instellingen in je webshop aanpassen om te blijven voldoen aan de juiste voorwaarden.

Neem contact op met wekreate zodat we ook jou webshop volgens de wettelijke bepalingen kunnen instellen

Tags: