Een beveiligede HTTPS-verbinding kan het verschil maken voor uw website en hiervoor heeft je website een SSL certificaat nodig. In de meeste gevallen is een SSL certificaat bij wet verplicht, hieronder daar meer over.

Op de vraag waarom is SSL belangrijk?, geven we hieronder een antwoord.

Buiten de wettelijke verplichting om, verplichten ook de zoekmachines je ertoe. Google bestraft namelijk websites zonder geldige SSL certificaten door hun een negatieve beoordeling te geven op beveiliging.

SSL-certificaten spelen een belangrijke rol in het streven naar een veiliger en beter internet. Maar is een SSL-certificaat verplicht en nodig? Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen en leggen we ook uit wat een SSL certificaat kan betekenen voor jouw website.

Wat is een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat is nodig om alle data die verstuurd wordt tussen een website-bezoeker en de website te versleutelen. Wanneer er data onderschept wordt is deze door de versleuteling onleesbaar.

Het certificaat is dus nodig voor een beveiligde verbinding tussen de browser en de webserver waarop een website draait. Een site met een SSL-certificaat is te herkennen aan het groene hangslot in de adresbalk van je browser, ook begint het adres met HTTPS i.p.v. HTTP.

TIP: Lees ons volledige artikel “Wat is een SSL-certificaat?

Is een SSL-certificaat verplicht?

Het is bij wet verplicht om gegevens online op een veilige manier op te slaan, te verzenden en te ontvangen. Websites met betaal- en/of inlogmodules (webshops) en zelfs met alleen contactformulieren zijn dus bij wet verplicht dat veilig te doen.

Voordelen van een SSL-certificaat

Een SSL-certificaat heeft ook een aantal belangrijke andere voordelen. Uiteraard beveiligt een SSL-certificaat dus de gegevens van u én uw bezoekers. Tevens blijkt uit onderzoek van Comodo dat een SSL-certificaat je conversieratio kan verhogen. Een ander belangrijk voordeel is dat het al sinds eind 2014 een positief effect op uw Google ranking heeft. Google heeft op 17 december 2015 aangegeven SSL nog zwaarder te laten wegen bij het indexeren van websites. Let op: om hiervoor in aanmerking te komen, dient u wel te voldoen aan de criteria die Google heeft gesteld.

Sinds 2018 geeft ook elke browser actief aan dat de website bezoeker beter NIET verdergaat op een website zonder geldig SSL certificaat.

Nog enkele voordelen van SSL op een rij

SEO-voordelen: de algoritmes van Googles zoekmachine kennen een hogere ranking toe aan beveiligde websites (de eerdergenoemde Google ranking),

Prestaties: versleutelde websites profiteren van de prestatieverbeteringen die met HTTPS meekomen en prestatie is een significant onderdeel van de ranking van uw website,

Controle: derden en wifi-hotspots kunnen advertenties aan websites toevoegen, wat ten koste gaat van de snelheid van uw site en de gebruikerservaring,

Geloofwaardigheid: het veilige gevoel dat versleuteling uw gebruikers geeft moet niet worden onderschat. Visuele aanwijzingen van veiligheid kunnen helpen bounce rates en het aantal afgebroken transacties te verlagen en het vertrouwen te vergroten.

Nog vragen over SSL of over de veiligheid van de website van jouw bedrijf? 

Neem contact op met ons.

Tags: