In 2019 werden er in Belgie 258 miljoen online aankopen gedaan. Het overgrote deel hiervan werd gedaan via een webshop die draait op een e-commerce platform. Op de vraag “Welk e-commerce platform is het beste?”, is geen simpel antwoord te geven.

Om je te helpen kiezen kijken we daarom naar welke platformen in Belgie het meeste gebruikt worden en wat ieder platform zo populair maakt.  

De populairste e-commerce platformen op een rij

Veruit de populairste platformen in binnen en buitenland zijn WooCommerce, Magento en Shopify. Van de top 1 miljoen websites wereldwijd, draait 26% op WooCommerce, 21% op Shopify en 8% op Magento. Hoewel deze platformen het meeste worden gebruikt, betekent dit niet dat ze ook de beste optie zijn voor een webshop. Er zijn namelijk nog een heleboel andere mogelijkheden.

E-commerce platform technologie gebruik Wereldwijd

Onderstaande grafiek laat het gebruik van de verschillende e-commerce systemen in Belgie zien. De data is afkomstig van Builtwith die inzicht geeft in de technologie van een website. Deze cijfers moeten we daarom met een korreltje zout nemen, aangezien het gebruik van een bepaald e-commerce platform niet altijd betekent dat een shop ook actief verkoopt. 

E-commerce platform technologie gebruik Belgie

WooCommerce kan bijvoorbeeld ook uitsluitend als online catalogus plugin worden gebruikt gebruikt voor WordPress websites en Ecwid is in veel gevallen alleen de check-out plugin van een webshop. Daarnaast zegt het aantal installaties niks over de populariteit van een systeem bij de serieuze webshops. Om toch een goed beeld te krijgen van welke e-commerce platformen het vaakst worden gebruikt, is verzendplatform Sendcloud in de eigen klantdata gedoken. 

Wat zijn de meest gebruikte e-commerce platformen in Belgie?

Op basis van klantdata van meer dan 15.000  webshops die zijn aangesloten op Sendcloud krijgen we een goed beeld van de populariteit van webshop systemen in Europa. Kijken we naar Belgie en focussen we ons alleen op webshops die in de afgelopen maand meer dan vijftig pakketten hebben verstuurd, dan zien we dat vandaag de dag dit de vijf populairste platformen zijn:

  • WooCommerce
  • Shopify
  • Lightspeed
  • Jouwweb
  • Magento
Snelle stijging aantal webshops door corona

In de afgelopen maanden is er een grote stijging geweest in het aantal webshops als gevolg van de impact van het corona virus.  Zo zag Sendcloud het aantal orders stijgen met 90%. Met name het gebruik van laagdrempelige SaaS platformen werd hiermee gestimuleerd. Deze partijen bieden klanten namelijk een eenvoudige manier om in een snel tempo online te gaan verkopen.

Een overzicht van de tien populairste e-commerce platformen in Belgie
1. WooCommerce

Een gratis webshop plugin voor WordPress (het meest gebruikte CMS systeem ter wereld). Het is open-source, gebruiksvriendelijk en biedt veel flexibiliteit en third-party plugins. Voor het opzetten van een uitgebreide WooCommerce store is wel enige kennis van web development aan te raden. Een simpele WordPress + WooCommerce store is echter eenvoudig op te zetten, met als grootste voordeel dat beide “gratis” zijn (Je betaalt wel voor: hosting, onderhoud en sommige plugins). WooCommerce wordt vaak gekozen, doordat bedrijven al een bestaande WordPress website hebben of bekend zijn met het CMS systeem.

2. Shopify

Op dit moment waarschijnlijk het snelst groeiende e-commerce platform in Belgie. Shopify is een all-in-one SaaS oplossing waarbij online verkoop- en point-of-sale-functies zijn samengebracht. Shopify is ideaal voor retailers die snel naar de markt willen en zich zo min mogelijk willen bezighouden met development. Onderstaande grafiek van Google trends laat goed zien hoe de populariteit van Shopify in Belgie is gestegen in de afgelopen jaren.

*Grote piek in zoekopdrachten voor Shopify en WooCommerce als gevolg van COVID-19 impact

3. Lightspeed

Een origineel in Belgie ontwikkeld e-commerce platform genaamd SEOshop en in 2015 overgenomen door Lightspeed. Dit platform focust zich op retailers die hun offline winkel willen verbinden met een online verkoopkanaal. Met een slim kassasysteem, een gebruiksvriendelijke e-commerce omgeving en gecombineerd voorraadbeheer is Lightspeed ideaal voor bedrijven die zowel online als offline zaken willen doen.

4. Jouwweb

Een populaire keuze voor kleine bedrijven die eenvoudig een website willen bouwen. Naast de gebruiksvriendelijke website editor, bieden ze ook e-commerce functionaliteiten aan voor lage maandelijkse kosten. Het bedrijf is gevestigd in Eindhoven en de klantenservice en support is dus volledig in het Nederlands. 

5. Magento

De meestgekozen optie onder serieuze e-commerce spelers. Magento is een open-source platform, met veel third-party oplossingen en enorm schaalbaar. Het grootste nadeel is dat Magento complex is en vraagt om professionele webdevelopers die verantwoordelijk zijn voor het bouwen en onderhouden van de webshop. Daarvoor terug krijg je wel toegang tot de meest geavanceerde e-commerce features en heb je controle over de volledige klantervaring. 

6. Ecwid

Een e-commerce plugin die je in staat stelt om checkout functies toe te voegen aan je website of bijvoorbeeld Facebook en Instagram store. Ecwid heeft integraties met de meeste populaire CMS systemen en is een optie voor kleine online retailers die checkout functionaliteiten willen toevoegen aan hun website of social store. Daarnaast biedt Ecwid een gratis “instant site” optie, waarmee je razendsnel kunt starten met online verkopen. Houdt er echter wel rekening mee dat de gratis versie maar 10 producten ondersteund en dat de instant site slechts een one pager is om producten op te presenteren.

7. OpenCart

Een gratis open-source en gebruiksvriendelijk CMS systeem dat gericht is op de startende tot middelgrote online retailer. Met behulp van templates en extensies bouw je eenvoudig je eigen webshop en met de nodige PHP kennis zijn er voldoende mogelijkheden om uit te breiden. Het nadeel is dat OpenCart voor nieuwe gebruikers soms ingewikkelder is dan andere genoemde platformen.

8. CCV shop

Een Nederlands all-in-one SaaS platform waarmee je met minimale kennis eenvoudig een webshop start. Dankzij het abonnement van een SaaS platform, kun je voor een laag maandbedrag al een goede webshop starten.

9. Prestashop

Open-source platform met veel mogelijkheden en een gebruiksvriendelijke interface. Met een grote actieve wereldwijde community wint Prestashop ook in Belgie aan populariteit. Met name de flexibiliteit in combinatie met de gebruiksvriendelijkheid is voor veel webshops een reden om voor Prestashop te kiezen.

10. MijnWebwinkel

Met MijnWebwinkel zet je zonder technische kennis eenvoudig je eigen webshop op. Dit Nederlandse all-in-one SaaS platform is super gebruiksvriendelijk en biedt veel mogelijkheden om de uitstraling van je webshop volledig naar wens aan te passen.

Hoe kies je het juiste e-commerce platform?

Om een goede keuze te maken, moet je eerst over een aantal dingen nadenken:

  •  Hoe groot is je productcatalogus en hoeveel orders verwacht je te gaan verwerken?
  •  Kies je voor de flexibiliteit (en development kosten) van open-source of voor het gemak en de abonnementskosten van een all-in-one SaaS platform?
  • Heb je genoeg aan een simpele webshop met basisfunctionaliteiten of wil je gebruik maken van externe tools en plugins om je webshop te vermarkten?
  •  Wat is je budget en ben je bereid om vooraf te investeren in het ontwikkelen van je webshop? Of zoek je een platform met lage maandelijkse kosten die in prijs meegroeit met je shop?
  • Is het belangrijk dat je webshop snel kan opschalen of heb je voldoende aan een simpele website met check-out functionaliteit?
  • Hoe belangrijk is zoekmachineoptimalisatie (SEO) voor je marketingstrategie?

Wanneer je grote ambities hebt en de flexibiliteit wilt hebben om je webshop volledig naar je eigen hand te zetten, kan het lonen om vanaf het begin te investeren in een open-source webshop infrastructuur. Platformen als Magento, WooCommerce, OpenCart en Prestashop zijn dan goede opties.

Ben je echter op zoek naar een simpele manier om online te verkopen of wil je met minimale development kosten een webshop opzetten? Kijk dan vooral naar een gebruiksvriendelijke SaaS oplossing zoals: Shopify, Lightspeed, CCV shop of MijnWebwinkel.

Werk aan je naamsbekendheid

Welk e-commerce platform voor je bedrijf de beste keuze is, hangt dus volledig af van je aanbod en ambities. Ben je startend en twijfel je over wat voor je bedrijf de juiste keuze is, dan kan ik het vaak geen kwaad om te starten met een laagdrempelige oplossing en te werken aan je naamsbekendheid. Wil je echter de volgende stap maken met je webshop en een financiële beslissing maken voor de langere termijn, dan is het verstandig om de populairste platformen nog eens goed te vergelijken.

Tags: