Als jouw website niet hoog in de zoekresultaten staat van Google of een andere zoekmachine, is de kans groot dat het op SEO-vlak niet goed gaat. Maar wat is SEO? En waarom is SEO zo belangrijk voor het succes van jouw website of webshop? Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord. Maar wat betekent het?

belang van SEO voor jouw website
Aan wie meestal afhaakt eens er technisch woord valt, raden we aan toch verder te lezen. We hebben dit artikel zo technisch loos als mogelijk geschreven. SEO maakt of kraakt je zaak online dus verder lezen is best wel belangrijk!

Wat is SEO?

Het staat voor Search Engine Optimization of zoekmachine-optimalisatie. Deze term omvat technieken die ervoor zorgen dat je website of webshop hoger scoren in Google, Bing en andere zoekmachines.

Waarom is SEO belangrijk voor jouw zaak?

SEO is belangrijk omdat de overgrote meerderheid klanten via een zoekmachine naar je website doorklikt. Zelf jouw bedrijfsnaam is een zoekterm!

Google is de meest gebruikte zoekmachine, dus daarom geven we enkele statistieken:

 • 92,94% van de Belgische zoekopdrachten op computers verloopt via Google.
 • Op smartphone is dit 99,22%,
 • op tablet 98,22%.

Door aandacht te hebben voor SEO zullen je website en content hoger ranken in Google. Hierdoor klikken meer bezoekers door naar jouw digitale vitrine (website of webshop). SEO is gratis, dus deze bezoekers krijg je zonder betalend te adverteren!

SEO moet reeds tijdens het creëren en schrijven voor je website in acht genomen worden. Als je website interessante inhoud heeft die aansluit op de keywords waarnaar gezocht wordt, kunnen jouw pagina’s en artikels bovenaan in Google komen te staan als het relevante zoekwoord wordt ingetikt. Het is dus belangrijk dat voor het opstellen van de gehele website een SEO strategie is uitgedacht.

Wanneer er geen rekening is gehouden met SEO tijdens de creatie zal dit achteraf moeten gebeuren, wat meer werk met zich meebrengt. Bij wekreate houden we steeds rekening met SEO, zelfs zonder SEO strategie.

Stijgen in de zoekresultaten door SEO

Je hoeft geen technisch genie te zijn om de waarde van je site of online shop voor Google te verhogen. Wel moet je weten welke zoekwoorden mogelijke klanten ingeven.

Deze zoekwoorden verwerk je vervolgens in website-url’s, titels, teksten en metatags in foto’s.
Kies per pagina en per artikel welk zoekwoord je centraal zal zetten.

Een zoekwoord hoeft trouwens niet 1 woord te zijn, dut kan ook een korte zin zijn of zoekterm.

SEO gaat niet alleen om de juiste woorden

Ook de overzichtelijkheid is zeer belangrijk. Niet alleen voor de bezoekers van jouw website, maar ook voor de zoekmachines die als spinnen door jouw website kruipen. Bij het opstellen van een SEO strategie is het dus belangrijk dat je rekening houdt met volgende punten:

 • Heldere navigatie
 • Goed leesbare URL’s
 • Makkelijk vindbare contact informatie
 • Responsive webdesign
 • Duidelijke structuur

To do: check hoe hoog je websitepagina’s kunnen ranken in Google

Gelukkig bestaan er plugins om tijdens en na het schrijven van een pagina of artikel te checken of ze goed zal scoren in de zoekmachines. Deze plugins gaan na of de SEO regels goed opgevolgd zijn.

Enkele punten waarom SEO plugins checken:

 • Lengte titel
 • Meta beschrijving
 • Woordkeuze op de pagina
 • Hoeveelheid woorden

Bij wekreate gebruiken we steeds Rankmath wanneer een website opgebouwd is in WordPress, deze geeft per pagina of bericht aan wat de score is. Per segment kan je ook tips zien en wat juist en fout is. Met de gratis versie kom je al een heel eind, maar om Rankmath het zwaardere werk te laten doen, heb je de PRO versie nodig.

Je bouwt je website met een ander platform? Dan kunnen we jou ook zeker helpen, stuur ons een bericht!

Wil je te weten komen hou jouw website of webshop het doet op vlak van SEO? Dan kan je je aanmelden voor onze gratis SEO audit MET analyse.

Tags: