Een sitemap vertelt jouw bezoekers maar ook de zoekmachines hoe jouw website gestructureerd is. Waarom is dit zo belangrijk? Hoe ziet een goede sitemap eruit? Wat is een sitemap? We lichten toe en geven enkele tips.

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een overzicht van de structuur van jouw website, met daarop de pagina’s waar belangrijke content te vinden is. De traditionele map is een statisch HTML-bestand, dat het eerste en tweede niveau van de structuur van je site toont. Zo ziet jouw bezoeker meteen waar hij bepaalde content kan vinden.

Met de jaren is de sitemap uitgegroeid tot een hulpmiddel voor de zoekmachines, zodat zij alle delen van jouw website kunnen vinden en indexeren. Daarom wordt die voor zoekmachines tegenwoordig als XML-bestand gemaakt, gemakkelijk te lezen door de spiders.

Sommige browsers kunnen het XML-bestand weliswaar in begrijpelijke vorm op jouw website weergeven, maar het verdient toch aanbeveling om beide soorten sitemaps (HTML en XML) aan te bieden, om zowel de zoekmachines als jouw bezoekers te voldoen.

Waarom is een sitemap belangrijk?

Snellere indexatie

Zonder sitemap zal de inhoud van jouw site geïndexeerd worden op basis van de backlinks naar jouw site vanuit andere bronnen. Wanneer bijvoorbeeld een populaire site naar een posting op jouw site linkt, dan zal Google die pagina bezoeken en aan zijn index toevoegen. Vindt de zoekmachine echter geen sitemap, dan zal die ook niet weten dat er nog andere content te vinden is op jouw site.  Vindt de zoekmachine er daarentegen wél een, dan maak je meer kans dat ook jouw andere pagina’s geïndexeerd worden. Daar komt nog bij dat een nieuwe pagina, die je aanmaakt en aan je sitemap toevoegt, sneller opgepikt wordt door de zoekmachines. Meer pagina’s, sneller opgepikt, en dus een hogere ranking in de zoekmachines.

Zelf aanduiden wat belangrijk is

Heb je een complexe website met veel content of een rijk archief van je content, dan vertelt jouw sitemap aan de zoekmachine welke content geïndexeerd moet worden. Pagina’s die niet geïndexeerd moeten worden neem je niet op in de map en geef je de metatag “noindex” mee.

Lagere serverload

Met de sitemap geef je de zoekmachinebots een mooi uitgestippelde route om jouw site af te lopen en te indexeren. Zonder sitemap zullen de spiders lukraak pagina’s en links nalopen, wat extra serverload veroorzaakt. De sitemap betekent dus minder belasting, wat dus gunstig is voor je hostingkosten!

Waaraan moet een goede sitemap voldoen?

  • Maak het overzicht van jouw site beknopt en overzichtelijk
  • Ontwerp een route die de zoekmachinerobots gemakkelijk kunnen volgen
  • Creëer een tekstlink naar elke pagina van jouw site
  • Toon je bezoeker meteen waar hij bepaalde informatie vindt
  • Gebruik keywords in de ankertekst van de link naar de bijhorende pagina
  • Link vanuit je homepagina naar je sitemap, zodat de zoekmachines meteen op het goede pad zitten
  • Bij kleinere sites kan je elke pagina in de sitemap opnemen, maar bij grotere sites zou dit tot ellenlange lijsten leiden. SEO-experts adviseren tussen de 25 en 40 links op je sitemap. Meer dan 99 links vinden de zoekmachines verdacht – ze laten jouw website lijken op een linkfarm!
  • Alle pagina’s op jouw sitemap moeten ook een link terug bevatten naar de sitemap
  • Pas je sitemap aan wanneer je wijzingen aanbrengt aan je website!

Bestaan er hulpmiddelen om een sitemap te genereren?

In principe maak je een HTML-sitemap in de vorm die je zelf wil; dat kan een statische HTML-pagina zijn of een dynamische, aangedreven door bijvoorbeeld een PHP-script. Maar gelukkig bestaan er op het web ontelbare hulpmiddelen om een sitemap aan te maken.

De betere sitemap generators zullen zelfs sitemaps aanmaken in meerdere vormen: een XML-sitemap, een RSS-gebaseerde map, een tekst-gebaseerde map en een HTML-gebaseerde map.

Hoe ga je concreet te werk met je sitemap?

De instructies kunnen verschillen naargelang het hulpmiddel dat je gebruikt. Maar over het algemeen ga je zo te werk:

  1. Vul de volledige URL in van jouw website
  2. Configureer desgewenst optionele parameters
  3. Dien je verzoek in
  4. Wacht tot de sitemap-generator zijn spider naar jouw website uitstuurt en jou de resultaten bezorgt
  5. Download de resultaten van de XML sitemap; breng indien nodig nog wat aanpassingen aan.
  6. Upload de sitemap naar de root map van jouw website
  7. Ga naar de Google Webmaster Tools (of gelijkaardige tools voor andere zoekmachines) en dien jouw sitemap URL in.

Een sitemap zal jouw website sneller laten indexeren en helpt jouw content aan een hogere ranking.

Tags: