Bij het opzetten van een website, webshop en marketing strategie dient er steeds rekening gehouden te worden met de wetgeving. Zoals bij alles, dus ook bij het ontwerpen van een website, moet je aan een aantal regels voldoen. Deze zijn er gekomen om de consument, de bezoeker van je website, te beschermen. Wanneer je voldoet, bescherm je ook jouw onderneming

Op zich is de wetgeving niet ingewikkeld of absurd. Met een korte check, weet je al snel of je voldoet. Stel jezelf de vraag:

“Welke gegevens heeft de bezoeker nodig om ervan verzekerd te zijn dat mijn bedrijf een correct bedrijf is.”  

Wanneer je website al deze informatie weergeeft, ben je al met heel wat in orde. Maar dan is er natuurlijk ook nog de GDPR.

Wetgeving in het kort

De wetgeving en regels in België en Europa wijzigen geregeld. En je moet bovendien een stevige juridische achtergrond hebben om ze juist te interpreteren en toe te passen.

Hieronder geven we een kort overzicht van enkele zaken die ALTIJD van toepassing zijn. De meeste regels zijn gebaseerd op de statuten van jouw bedrijf. Een jurist of advocaat zijn professioneel opgeleid op jou hierin bij te staan. We raden dan ook aan om bij hun ten rade te gaan, zeker wanneer je aan e-commerce wenst te doen.

Contactgegevens

Je contactgegevens moeten makkelijk vindbaar zijn, up to date en duidelijk.

 • de naam of handelsnaam
 • het adres van de zaak (de maatschappelijke zetel)
 • telefoonnummer en/of e-mailadres

Zakelijke gegevens

Vermeld ook duidelijk al de zakelijke gegevens van uw onderneming:

 • BTW nummer/ondernemingsnummer/handelsregister/inschrijvingsnummer
 • nodige vergunningen
 • onderschreven gedragscodes
 • de rechtsvorm van je vennootschap en de bevoegde rechtbank
 • de beroepsvereniging of -organisatie waarbij je aangesloten bent
 • contact gegevens ( zie boven )

Privacy en disclaimer

Deze zijn nodig voor twee zaken:

 1. Bescherming van je eigen bedrijf. Wanneer je linkt naar een andere website kan je best een clausule in de disclaimer plaatsen dat je niet aansprakelijk kan gesteld worden voor het bezoeken van andere pagina’s
 2. Bescherming van de bezoekers. 95% van de websites verzamelen informatie. Enerzijds via cookies, maar ook via een invulformulier! Het is bij wet verplicht om elke bezoeker te informeren over wat je met deze gegevens doet..

Bij wekreate kan je een doorgedreven scan laten doen op vlak van juridische correctheid en geldigheid. We werken steeds samen met Serius Legal. Zij zijn tevens partner van feweb de beroepsvereniging van digitale bedrijven.

Tags: